Saveti fizioterapeuta: Kako podsticati pravilan fizički razvoj deteta?

Saveti fizioterapeuta: Kako podsticati pravilan fizički razvoj deteta?

Autori teksta: Miloje Božović, fizioterapeut I Miljana Cvetković, defektolog

Današnji način života oslikava se na zdravlje odraslih, kao i onih najmlađih. Stekao se utisak da je pravilan razvoj nešto što sve ređe sreće u praksi.

Da li je zaista tako? Koji su najčešći problemi u motoričkom razvoju dece? Obratili smo se stručnjaku, fizioterapeutu Miloju Božoviću, koji je svoje profesionalno iskustvo stekao u radu sa decom.

Kako se odlučiti za sport kojim će se dete baviti?

Pustiti dete da samo izabere.

Roditelji nekada previše očekuju u smislu psihofizickih mogućnosti i tako se pravi ključna greška. Želeći da njihova deca budu uspešna u nekoj od sfera života previše vrše pritisak na najmlađe. To se često viđa kod dece predškolskog ili školskog uzrasta. Cilj je da mališan samovoljno izabere sport koji će trenirati.

Jedan savet, pre izbora konkretnog sporta, dete treba da nauči pravilno trčanje. Samim tim ćete sprečiti ili smanjiti nastanak sportskih povreda, a ujedno je dobra osnova za dalje bavljenje sportom, bio on amaterski ili profesionalan. Zbog toga moj savet je prvo početi sa atletikom.


Možemo primetiti da je danas gojaznost kod dece u porastu. Koji je uzrok toga?

Savremeni način života (previše vremena provedenog za računarom i premalo aktivnosti van kuće) dovodi do gojaznosti, a u kasnijem periodu i do bolesti koje se mogu javiti kao posledica toga. Zato je prevencija u vidu sporta i zdrave ishrane uvek mnogo bolja od lečenja.

Kako postupiti ako se problem javi već u prvim mesecima života?

Što se tiče razvoja deteta u najranijim mesecima, taj razvoj se prati kroz nedelje i mesece njegovog odrastanja i prema tome se zna u kom periodu ( mesecu, nedelji ) dete treba da ispolji određene stvari ( kada treba da počne da sedi, puzi, ustaje, hoda). Periodi nisu baš striktno definisani i ne možemo se bas držati neke tablice i šablona po kojim ćemo postupati. Međutim, svakako da oni jesu smernice u praćenju razvoja. Odstupanja u ovim normama se dešavaju iz različitih razloga.
Na primer, dete sa 6 meseci bi trebalo da sedi, a to se nekada desi malo ranije ili kasnije. Međutim, ako i sa 10 meseci i dalje ne sedi stabilno, treba se obratiti stručnjaku.
Kada pričamo o problemima kod dece do godinu dana, danas sve češće imamo pojavu tortikolisa, hipertonusa, kao i problemima sa stopalima itd. Jedan od čestih problema koji se javlja kada deca prohodaju je to da gaze unutrašnjom stranom stopala. Bitno je na vreme javiti se lekaru i krenuti sa vežbama. Važno je napomenuti da što se kasnije počne sa tretmanima, oni su kompleksniji. To je nešto što mora biti primećeno od strane roditelja, vaspitača, lekara itd.


Koja je tajna uspešnog tretmana?

Treba svakodnevno raditi na razvoju motorike.
Većinu stvari roditelj može i sam da radi sa detetom, ali je svakako važno najpre se posavetovati sa stručnjakom.
Roditeljski rad mora da bude pravilan, jer pogrešno izvođenje vežbi može biti veoma štetno.
Naravno da i ovde važi ona čuvena, “bolje sprečiti nego lečiti”, te je od suštinske važnosti da dete što ranije bude uključeno u tretman.Prijavite se na naše mesečne onlajn novine
Prijavite se na naše mesečne onlajn novine